

Kasza gryczana biała z dynią, szpinakiem i słonecznikiem
masa netto: 2x125 g
producent: SYS
Kasza gryczana biała jest najzdrowszą odmianą kasz wytwarzanych z gryki. Dodatek dyni, szpinaku i słonecznika sprawia, że nabiera ona wyrazistego smaku i zapachu. Doskonale nadaje się na szybki sycący obiad, który można przygotować w 20 minut.
Przygotowanie:
Według BABCI:
1. Do 350 ml gotującej się wody dodaj zawartość 1 torebki, szczyptę soli i łyżeczkę masła lub oleju roślinnego.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5 minut.
Według WNUKA:
1. Do naczynia wlej 350 ml wody, wsyp zawartość 1 torebki, szczyptę soli i łyżeczkę masła.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 10 minut na pół mocy mikrofalówki.
PROPOZYCJA SERWOWANIA:
Przygotuj ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i usmaż z niego placki. Ugotowaną z jednej torebki kaszę przestudź, dodaj 100 g białego sera, soli oraz pieprzu do smaku i dokładnie wymieszaj. Farsz rozsmaruj na naleśnikach i zwiń je w rulon
Składniki:
kasza gryczana biała (min. 65%), soczewica czerwona, dynia suszona (5,5%), pestki słonecznika (5,5%), pestki dyni (5,5%), cebula suszona, szpinak suszony (1%), czosnek suszony.
Może zawierać gluten
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna |
1629 kJ/389 kcal |
białko |
17 g |
węglowodany |
63 g |
w tym cukry |
3,2 g |
tłuszcz |
9,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,9 g |
sól |
0,09 g |
SYS Blanka Sysiak, Bobrowiecka 34a 05-502 Kamionka