

Kasza jaglana z cukinią, pomidorem i słonecznikiem
masa netto: 2x125 g
producent: SYS
Jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, która powoli wraca na nasze stoły. Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem jest doskonałą propozycją na szybki sycący obiad, który można przygotować w zaledwie 15 minut.
Przygotowanie:
Według BABCI:
1. Do 400 ml gotującej się wody dodaj zawartość 1 torebki, szczyptę soli i łyżeczkę masła lub oleju roślinnego.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5-8 minut.
Według WNUKA:
1. Do naczynia wlej 400 ml wody, wsyp zawartość 1 torebki, szczyptę soli i łyżeczkę masła.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 10 minut na pół mocy mikrofalówki.
PROPOZYCJA SERWOWANIA:
Ugotowaną kaszę z jednej torebki przestudź, dodaj jajko, trzy łyżki bułki tartej, posiekany czosnek i kolendrę. Wymieszaj składniki i uformuj z nich kotlety. Piecz je przez 30 minut w 200 stopniach (po 15 minutach obróć kotlety na drugą stronę).
Składniki:
kasza jaglana 68%, pestki słonecznika 8%, soczewica czerwona, cukinia suszona 5,5%, pomidor suszony 5,5%, siemię lniane, cebula suszona.
Może zawierać gluten
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna |
1422 kJ/340 kcal |
białko |
14 g |
węglowodany |
57 g |
w tym cukry |
0,5 g |
tłuszcz |
6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,8 g |
sól |
0,05 g |
SYS Blanka Sysiak, Bobrowiecka 34a 05-502 Kamionka