

Hummus to pasta na bazie ciecierzycy wywodząca się z kuchni bliskowschodniej. Pasta z ciecierzycy to bardzo szybki pomysł na śniadanie, na kolację czy też na imprezową przekąskę. Hummus naturalny z firmy NaturAvena to produkt ze skromną listą składników o wyjątkowym smaku polecany także dla wegetarian i wegan.
Hummus naturalny
masa netto: 185 g
NaturAvena
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, to tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu, a jego nazwa pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza ciecierzycę (groch włoski). Postawą hummusu jest ugotowana ciecierzyca. Potrawa ta to gładka pasta i oryginalnie wykonana jest z gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty z sezamu), czosnku, soli, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Hummus najczęściej można podawać jako dip do świeżych warzyw i innych przekąsek. Komponuje się także ze świeżym pieczywem. Świetnie smakuje dodany do innych potraw nadając im orientalny smak. Sprawdzi się podawany z mięsem czy jako sos do sałatek. Można go także spożywać na słodko z dodatkiem suszonych owoców, szczególnie daktyli czy żurawiny. Idealnie sprawdza się jako potrawa dla wegetarian i wegan.
Hummus firmy NaturAvena zapakowany jest w szklany słoik.
Składniki:
ciecierzyca 50%, sezam 18%, woda, olej rzepakowy, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól morska.
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 48 h.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
1060 KJ /256kcal |
tłuszcz |
18,7g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,2g |
węglowodany |
10g |
w tym cukry |
1,7g |
błonnik |
6,7g |
białko |
8,5g |
sól |
1,05g |
Producent:
NaturAvena sp. z o.o., 05-500 Piaseczno, ul. Raszyńska 13