Ketchup pikantny Masa netto: 180g Producent: Krokus
Nasz ketchup produkujemy ze świeżych, przetartych pomidorów a nie koncentratu. Pasuje do niego idealnie zdanie: tam gdzie inni zaczynają produkcję ketchup tam my ją kończymy. Świeże pomidory i paprykę chili gotujemy, przecieramy i zagęszczamy w wyparkach, (czyli kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dodajemy przyprawy i nasz ketchup jest gotowy. Ketchupy dostępne na rynku produkowane są z koncentratu pomidorowego i zagęszczane różnego rodzaju mączkami lub innymi zagęstnikami.
Pikantności dodaje mu świeża, przetarta papryka chili. Na wyprodukowanie 100 g naszego ketchupu zużywamy 235 g świeżych pomidorów. Składniki: przetarte pomidory (235 g na 100 g ketchupu), przetarta papryka chili, cebula, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy.