Śląskie oblaty waniliowe Masa netto: 30g Producent: Visa Bell
Pamiętam, jakby to było wczoraj. Wakacje, piękny letni dzień, bardzo wczesny ranek. I babcia, mieszająca proste ciasto: woda, mąka i olej. Z namaszczeniem smarująca piękne żeliwne formy - jak sama mówiła, żelozka albo klyszcze - pszczelim woskiem. A potem dodająca sekretne składniki: cukier, mleko, wanilia, cynamon. Cały smak oblatów, zawarty w prostym przepisie. Każdy wafel wabiący zapachem, kruchy, delikatny. Pamiętam też wyprawy do centrum miasta, moją porcję oblatów "do sprzedania", niechęć, z jaką to robiłam i przedsiębiorczość babci, która każdego potrafiła zachęcić do zakupu. Pamiętam także tych, którzy wracali do nas codziennie - po znajomy, kuszący przysmak.
Składniki: mąka pszenna cukier olej rzepakowy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna:
1775 kJ / 420 kcal
Tłuszcz:
7,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0,8 g
Węglowodany:
74,6 g
w tym cukry:
9,3 g
Białko:
10,8 g
Sól:
0,037 g
Visa Bell Sp. z o.o. ul. Marii Skłodowskiej-Curie 11 43-200 Pszczyna