Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa z rodziny czaszniowatych zwanego orzesznicą wyniosłą (lub orzesznicą brazylijską czy bertolecją). Orzesznica rośnie w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki. Orzechy brazylijskie przeznacza się głównie do bezpośredniego spożycia. Można je zjadać na surowo z sałatkami owocowymi, jako składnik musli, z deserami lub serami. Sparzone i posiekane używa się do ciast, keksów, herbatników, sałatek oraz farszy. Mielone nadają się do wypieków i wyrobów cukierniczych.
Składniki: orzechy brazylijskie całe 100%
Produkt może zawierać: gluten (z pszenicy, owsa, jęczmienia), orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, nasiona sezamu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna:
2759 kJ / 659 kcal
Tłuszcz:
67 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
16 g
Węglowodany:
12 g
w tym cukry:
2,3 g
Białko:
14 g
Sól:
0,01 g
Należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: w zależności od dostawcy surowca lub produktu.
WITPAK sp. z o.o. sp.k. ul. Chałubińskiego 13 25-619 Kielce