Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. Przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu. Jej kwiaty mają różowo – białe zabarwienie, a kształtem przypominają dziób żurawia. Owoce żurawiny wielkoowocowej to ciemnoczerwone jagody. Roślina jest uprawiana przede wszystkim w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, w Holandii i Wielkiej Brytanii.
Owoce żurawiny zazwyczaj wykorzystuje się do wyrobu przetworów (jako składnik główny lub dodatek). Można wytwarzać z nich soki, syropy, dżemy, nalewki i kisiele. Ceniona jest także galaretka z żurawiny z dodatkiem jabłek i cukru, którą przyprawia się mięsa (szczególnie dziczyznę i indyka). Żurawina dodana do herbaty nadaje jej specyficzny, kwaskowaty smak. Żurawinę suszoną można dodawać również do muesli oraz używać jako składnik do wypieku chleba.
Składniki: żurawina, cukier, olej słonecznikowy
Produkt może zawierać: gluten (z pszenicy, owsa, jęczmienia), orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, nasiona sezamu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna:
1411 kJ / 337 kcal
Tłuszcz:
0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0,1 g
Węglowodany:
84 g
w tym cukry:
69 g
Białko:
0 g
Sól:
<0,01 g
Należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: w zależności od dostawcy surowca lub produktu.
WITPAK sp. z o.o. sp.k. ul. Chałubińskiego 13 25-619 Kielce