Limonki w syropie Masa netto: 230g Producent: Eterno
W domu Basi zawsze interesowano się staropolską kuchnią. Pewnego dnia do ich rąk trafił przepis na limoniatę według Stanisława Czernieckiego. Receptura pochodziła z XVII wieku! Co ciekawe nie miała nic wspólnego z lemoniadą. To pulpeciki rybne w sosie limonkowym. Podobno przyczyną powstania przepisu było wesele niejakiej panny Lubomirskiej. Na kilkudniową fetę przypadały aż 4 postne dni. Kucharz dwoił się i troił, by dogodzić podniebieniom biesiadników. Jesteście ciekawi efektów jego pracy? Bierzcie więc limonki i do dzieła!
KULISY PRZYGOTOWANIA SŁOICZKA Limonki, cukier i sok z cytryny – to podstawowe składniki słoiczka. Skoro dawniej radzono sobie bez konserwantów, dzisiejsze przetwory też ich nie potrzebują.
PRZYKŁADOWE WYKORZYSTANIE Na bazie limonki, białego wina, imbiru, oliwy i pietruszki można przygotować wyśmienity sos do ryb inspirowany staropolską limoniatą. Limonki świetnie sprawdzają się też jako dodatki do drinków (np. mohito) i dań z kuchni orientalnej.
Składniki: limonki 52% (spoza Polski), cukier, sok z cytryny