

Kasza jaglana firmy Witpak to delikatna w smaku i jedna z najbardziej uniwersalnych kasz. Można z niej przygotować śniadanie, obiad, kolację a nawet deser. Świetnie smakuje w wersji na słodko z dodatkiem bakalii oraz w wersji wytrawnej z dodatkiem mięsa i warzyw.
masa netto: 400 g
Jedną z najstarszych kasz przyrządzanych z prosa jest kasza jaglana. Jest lekkostrawna, delikatna w smaku i uznawana za produkt naturalnie nie zawierający glutenu. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, makaron, inne kasze czy ryż. Małe, żółte ziarenka kaszy wyróżniają się uniwersalnością i szerokim zastosowaniem w wielu daniach. Kaszę można jeść o każdej porze, na ciepło i na zimno, na słodko i na wytrawnie. Kaszę jaglaną można spożywać m.in na śniadanie, jako posiłek sycący. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii. Jest też często przyrządzana z jabłkami i cynamonem. Smakuje nie tylko na słodko: doskonale sprawdza się jako zamiennik ziemniaków czy ryżu w daniach obiadowych. Może być dodatkiem do zup lub składnikiem farszu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub sosów. Z kaszy jaglanej można przygotować również kotlety. Sprawdzi się także jako składnik deserów, pysznie smakuje z owocami czy orzechami. Kasza jaglana jest często polecana w dietach mających na celu ograniczenie spożycia glutenu.
Produkty firmy Witpak należą do produktów najwyższej jakości. Staranny dobór surowca ze sprawdzonych źródeł sprawia, że oferowany asortyment spełnia oczekiwania klientów. Produkty pakowane są w opakowania typu „doypack” z zamknięciem strunowym umożliwiającym wielokrotne zamykanie i otwieranie produktu co ułatwia jego przechowywanie. Opakowania wykonane są z grubego materiału, który gwarantuje niezmienioną jakość produkty przez cały okres przydatności do spożycia.
1 szklankę kaszy wypłukać, wrzucić do lekko osolonego wrzątku (2,5 szklanki). Gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem.
kasza jaglana 100%
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne (arachidowe), orzechy, soję, nasiona sezamu, gorczycę.
Należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: w zależności od dostawcy surowca lub produktu - przed dokonaniem zakupu zapytaj nas o kraj pochodzenie produktu lub zobacz na etykiecie.
Wartość energetyczna | 1415 kJ/358 kcal |
tłuszcz | 2,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
węglowodany | 70,3 g |
w tym cukry | 0,3 g |
białko | 10,8 g |
sól | < 0,01 g |
Witpak Spółka z ograniczona odpowiedzialnością sp. k, 25-619 Kielce, ul. Chałubińskiego 13