

Ekologiczna kawa z topinamburu
masa netto: 200 g
producent: Dary Natury
Kłącze topinamburu zawiera inulinę, żelazo, potas, jest bogate w witaminę C i B1. Ma także bardzo niski indeks glikemiczny. Cechy te powodują, że produkty z topinamburu są doskonałym środkiem dla cukrzyków. Dodatek mniszka, który również często jest składnikiem mieszanek przeciw cukrzycowych, wzmacnia działanie topinamburu.
Przygotowanie:
Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko lub śmietankę lub posłodzić wg uznania.
Składniki:
prażone kłącze topinamburu 60%, prażony korzeń mniszka lekarskiego 37%, kardamon, cynamon, goździki (3%)
Mirosław Angielczyk Dary Natury, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk