

Mąka ryżowa stanowi alternatywę dla mąki pszennej. Mąka ryżowa firmy Witpak nadaje się doskonale do ciast, naleśników, deserów, makaronu ryżowego, klusek, pierogów. Wykorzystuje się ją również do zagęszczania sosów i zup. Mąka ryżowa jest mniej kleista niż mąka pszenna. Nadaje daniom delikatną słodycz oraz lekkość.
Mąka ryżowa
masa netto: 500 g
Witpak
Mąka ryżowa firmy Witpak powstaje z ryżu białego przez drobne zmielenie ziaren ryżu. Mąka ryżowa może być także zamiennikiem innych mąk szczególnie pszennej. Ma delikatny smak i zapach. Jest uznawana za produkt naturalnie bezglutenowy. Nadaje się doskonale do ciast, naleśników, deserów, makaronu ryżowego, klusek, pierogów. Mąkę ryżową wykorzystuje się również do zagęszczania sosów, szczególnie beszamelu i zup. Można jej używać do panierowania mięs, ryb i kotletów, które stają się bardziej chrupiące. Mąka ryżowa jest mniej kleista niż mąka pszenna, dlatego do ciast z mąki ryżowej należy dodać podwójną ilość jajek lub banana. Ciasta z mąki ryżowej po upieczeniu są bardzo kruche i mogą się rozsypywać. Jeśli wykorzystujemy ją jako alternatywę dla mąki pszennej używajmy jej mniej niż mąki pszennej. Należy również dodać łyżkę oleju lub masła na każdą szklankę mąki. Można ją także mieszać z innymi mąkami. Jest istotnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Z niej produkowany jest papier ryżowy, makaron ryżowy i lekkie pieczywo.
Produkty firmy Witpak należą do produktów najwyższej jakości. Staranny dobór surowca ze sprawdzonych źródeł sprawia, że oferowany asortyment spełnia oczekiwania klientów. Produkty pakowane są w opakowania typu „doypack” z zamknięciem strunowym umożliwiającym wielokrotne zamykanie i otwieranie produktu co ułatwia jego przechowywanie. Opakowania wykonane są z grubego materiału, który gwarantuje niezmienioną jakość produkty przez cały okres przydatności do spożycia.
Składniki:
100% mąka ryżowa
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne (arachidowe), orzechy, soję, nasiona sezamu, gorczycę.
Warunki przechowywania:
Należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: w zależności od dostawcy surowca lub produktu - przed dokonaniem zakupu zapytaj nas o kraj pochodzenie produktu lub zobacz na etykiecie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1532 J / 345 kcal |
tłuszcz | 3,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
węglowodany | 72 g |
w tym cukry | 0,7 g |
błonnik | 3,1 g |
białko | 7,7 g |
sól | 0,03 g |
Witpak Spółka z ograniczona odpowiedzialnością sp. k, 25-619 Kielce, ul. Chałubińskiego 13