Pączki i faworki mieszanka bezglutenowa 400g BEZGLUTEN

Ilość
Obecnie brak na stanie

PĄCZKI & FAWORKI - MIESZANKA BEZGLUTENOWA
Masa netto: 300 g
Producent: BEZGLUTEN

PĄCZKI
Rozczyn:
30 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/3 szklanki letniego mleka
2 łyżki (ok. 30 g) mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa

Ciasto:
4 żółtka
4 łyżki cukru wanilinowego
370 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
4 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Składniki na rozczyn połączyć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Żółtka z cukrem wanilinowym utrzeć na jasną, puszystą masę. Do miski wsypać pozostałą mieszankę Pączki&faworki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Dodać mleko (spirytus - opcjonalnie), pianę z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Powstałe ciasto będzie miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na części (ok. 60 g każda), uformować kulki i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min. Pączki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki ok. 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

(Z podanego przepisu możemy przygotować ok. 13 pączków.)

FAWORKI
250 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
130 g śmietany 18%
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Żółtka i cukier umieścić w misce i utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następnie napowietrzyć je poprzez uderzanie wałkiem lub wielokrotne składanie na pół i rozwałkowywanie. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski. Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewinąć jeden koniec ciasta. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Składniki:
skrobie ( pszenna bezglutenowa, kukurydziana), mąka kukurydziana, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.

Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna:1487kJ/350kcal
Tłuszcz:0,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:0,2 g
Węglowodany:85 g
w tym cukry:4,2 g
Błonnik:2,1 g
Białko:0,8 g
Sól:0,13 g
5906720578889
2022-03-04

Opis

Bez glutenu
TAK
Vege
TAK
Producent
Bezgluten

Specyficzne kody

Nowy produkt

16 innych produktów w tej samej kategorii: