

Sól himalajska czarna drobna 100%
masa netto: 500 g
Look Food
Czarna sól jest szeroko stosowaną przyprawą w Indiach, głównie jako składnik chaat masala. Jest chętnie wykorzystywana w kuchni wegańskiej, ponieważ doskonale imituje zapach i smak jaj. Stanowi alternatywę soli kuchennej. Doskonała do pikantnych przekąsek, sosów, zup, dań mięsnych oraz warzywnych, owoców, a także dań wegetariańskich, wegańskich i indyjskich.
Czarna sól, inaczej Kala Namak, pozyskiwana jest w kopalniach w Indiach, Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie. Wydobycie soli odbywa się w tradycyjny sposób, a wydobyte kryształy przypominają strukturą diament. To przyprawa o ostrym, charakterystycznym aromacie. W skład czarnej soli wchodzi chlorek sodu, czyli podstawowy składnik każdej soli oraz związki siarki. To właśnie te substancje nadają jej kolor i charakterystyczny zapach. Czarna sól była znana już w starożytności, gdzie uznawano ją za niezwykle cenny surowiec. Służyła do odprawiania ceremonii religijnych i konserwowania żywności. Czarna sól himalajska jest popularna wśród wegan i wegetarian. Z jej dodatkiem przygotowuje się wegańską tofucznicę. Ponadto sprawdza się jako składnik pikantnych dań kuchni indyjskiej. Może służyć zarówno do gotowania, jak i do przyprawiania potraw. Stanowi dodatek do sałatek, warzyw, makaronów i kanapek. Wzbogaca smak dań mięsnych i rybnych oraz doskonale sprawdza się do przyrządzania marynat i sosów.
Skład produktu:
100% sól himalajska czarna drobna
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.
Producent:
Look Food Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 96, 00-807 Warszawa