Quinoa (komosa ryżowa) to roślina z rodziny szarłatowatych, spokrewniona z amarantusem. Z uwagi na swoje właściwości nazywano ją „złotym ziarnem” lub „świętym zbożem Inków”, dziś nosi miano „super ziarna przyszłości”. Quinoa doskonale nadaje się do zastąpienia tradycyjnych kasz, makaronów. Z komosy mozna przygotowac także kotlety. Można dodać ją do warzyw, sałatek, sosów, jako składnik zupy, a nawet deseru. Komasa ma bardzo wszechstronne zastosowanie w daniach wytrawnych oraz słodkich. Sposób użycia: Przepłukać ziarna gorącą wodą, gotować w proporcji 1 szklanka quinoa na 2 szklanki wody przez ok 12 minut. Solić pod koniec gotowania.
Produkt może zawierać: gluten (z pszenicy, owsa, jęczmienia), orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, nasiona sezamu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna:
1497 kJ/355 kcal
Tłuszcz:
7,1 g
w tym kwasy tłuszczowe:
0,8 g
Węglowodany:
58 g
w tym cukry:
5,1 g
Błonnik:
Białko:
15 g
Sól:
0,02 g
Przechowywanie: Należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem Miejsce pochodzenia: spoza UE Producent:WITPAK sp. z o.o. sp.k. ul. Chałubińskiego 13 25-619 Kielce