Syrop z pigwowca
Masa netto: 500ml
Producent: Polska Róża
Pigwowiec japoński to krzew zachwycający wiosną wielką ilością delikatnych kwiatów, które można podziwiać od marca do kwietnia. Ich kielichy są najczęściej czerwone, ale istnieją również odmiany przybierające barwy pomarańczowe i różowe. Gdy przekwitną, zawiązują się owoce, które potrzebują długiego okresu dojrzewania. Zrywa się je dopiero jesienią, można zrobić z nich znakomity syrop!
Owoce pigwowca nie są duże, mają średnicę od 4 do 5 cm. Dojrzałe, kuliste okazy wyróżniają się piękną żółtą barwą i wydzielają orzeźwiający zapach. Stanowią świetną alternatywę dla cytryny, są cenione za mocny, kwaśny aromat. Dzieci uwielbiają kwaskowe słodycze, z wielką przyjemnością jedzą takie cukierki, galaretki i żelki. Niestety, ciekawy smak nie zawsze wiąże się ze zdrowym składem produktu.
Składniki:
cukier, sok NFC z pigwowca (40%)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Masa netto: 500ml
Producent: Polska Róża
Pigwowiec japoński to krzew zachwycający wiosną wielką ilością delikatnych kwiatów, które można podziwiać od marca do kwietnia. Ich kielichy są najczęściej czerwone, ale istnieją również odmiany przybierające barwy pomarańczowe i różowe. Gdy przekwitną, zawiązują się owoce, które potrzebują długiego okresu dojrzewania. Zrywa się je dopiero jesienią, można zrobić z nich znakomity syrop!
Owoce pigwowca nie są duże, mają średnicę od 4 do 5 cm. Dojrzałe, kuliste okazy wyróżniają się piękną żółtą barwą i wydzielają orzeźwiający zapach. Stanowią świetną alternatywę dla cytryny, są cenione za mocny, kwaśny aromat. Dzieci uwielbiają kwaskowe słodycze, z wielką przyjemnością jedzą takie cukierki, galaretki i żelki. Niestety, ciekawy smak nie zawsze wiąże się ze zdrowym składem produktu.
Składniki:
cukier, sok NFC z pigwowca (40%)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: | 928 kJ/ 222 kcal |
Tłuszcz: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 54 g |
w tym cukry: | 49 g |
Białko: | 0 g |
Sól: | 0 g |