Pigwa w syropie Masa netto: 230g Producent: Eterno
Basia uwielbiała podjadać zielone owoce z sadu dziadków. Wszystkie z wyjątkiem pigwy. W tych jakby cytrynach było coś dziwnego. Miały świeży lekki zapach i intensywnie żółty kolor, ale po ugryzieniu okazywały się twarde i kwaśnie. Któregoś lata dziewczynka zapytała babci, po co nam niejadalne owoce. Czy nie byłoby lepiej zastąpić je jabłonią lub czereśnią? Przygotujemy dziś pigwę na deser – oznajmiła babcia. Ostatecznie dziewczynka jednak nieco się zawiodła. Zamiast obiecanej pigwy zobaczyła na talerzu pieczone jabłko! Postanowiła jednak go spróbować, aby nie urazić babci. I co się okazało? Pigwa w syropie była ukryta wewnątrz wydrążonego owocu, nadając deserowi posmak, którego nie da się podrobić.
KULISY PRZYGOTOWANIA SŁOICZKA Pigwy wykorzystywane do produkcji słoiczków pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw. Owoce są starannie drylowane i oczyszczane. Po wykrojeniu łupin nasiennych w słoiku zostaje tylko to, co w pigwie najcenniejsze. Syrop powstaje z połączenia naturalnego soku owoców i cukru. Nie dodajemy do nich żadnych konserwantów.
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA opisany deser z pieczonym jabłkiem w roli główniej można modyfikować wedle własnych upodobań. Polecamy wersję z pigwą, brzoskwinią z puszki zapieczonymi wraz z jabłkiem na grillu nie tylko cytryna sprawdza się w roli dodatku do herbaty. Pigwa smakuje równie dobrze i co ciekawe zawiera znacznie więcej witaminy C. z owoców i syropu można też przygotować pyszny kompot