Mąka gryczana bezglutenowa
Masa netto: 500g
Producent: Bezgluten
Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, otrzymywaną w wyniku zmielenia nasion gryki. Jej właściwości oraz walory odżywcze doceniają jednak nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej, ale również Ci, którzy stosują zdrowy tryb życia i lubią urozmaicać swoje posiłki.
Właściwości mąki gryczanej
Ziarno gryki jest bogate w witaminy z grupy B, magnez, wapń, selen, potas, sód, miedź oraz błonnik. Gryka nie zawiera glutenu, posiada bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka. Mąka gryczana ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i zabezpieczające przed tworzeniem się kamieni nerkowych. Produkty wykonane z mąki gryczanej usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także pomagają obniżać poziom glukozy we krwi. Mąka gryczana zawiera fenole, dzięki czemu cechuje się właściwościami prozdrowotnymi. Z badań wynika, że fenole charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i mają pozytywny wpływ na układ krążeniowy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Stosowanie mąki gryczanej pomaga również unormować ciśnienie tętnicze krwi.
Zastosowanie mąki gryczanej
Mąka ta nadaje się świetnie do wypieku bułek gryczanych oraz chleba z mąki gryczanej, zwiększając jego wartości odżywcze i obniżając indeks glikemiczny. Ponadto mąkę gryczaną bezglutenową można użyć do produkcji gryczanych makaronów. Jest również bardzo wiele przepisów na gryczane naleśniki, bliny oraz przeróżne ciastka z mąki gryczanej. Bezglutenową mąkę gryczana można również zastosować do tradycyjnych przepisów, tworząc ich zdrowsze wersje, np. gryczane pierogi lub gryczane gofry w wersji słodkiej lub wytrawnej. Sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a jej smak wyraźny, dlatego często miesza się ją z mąką ryżową lub owsianą, aby wypieki były bardziej delikatne i mniej się kruszyły. Wykonując mieszanki z różnymi innymi rodzajami mąk można zrobić zdrową pizzę z mąki gryczanej. Dodawanie tego produktu do wypieków zdecydowanie podnosi wartości odżywcze potraw i dodaje ciekawego smaku. Wypieki z mąką gryczaną dłużej zachowują świeżość.
Składniki:
mąka gryczana
Może zawierać orzechy, soję.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Masa netto: 500g
Producent: Bezgluten
Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, otrzymywaną w wyniku zmielenia nasion gryki. Jej właściwości oraz walory odżywcze doceniają jednak nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej, ale również Ci, którzy stosują zdrowy tryb życia i lubią urozmaicać swoje posiłki.
Właściwości mąki gryczanej
Ziarno gryki jest bogate w witaminy z grupy B, magnez, wapń, selen, potas, sód, miedź oraz błonnik. Gryka nie zawiera glutenu, posiada bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka. Mąka gryczana ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i zabezpieczające przed tworzeniem się kamieni nerkowych. Produkty wykonane z mąki gryczanej usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także pomagają obniżać poziom glukozy we krwi. Mąka gryczana zawiera fenole, dzięki czemu cechuje się właściwościami prozdrowotnymi. Z badań wynika, że fenole charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i mają pozytywny wpływ na układ krążeniowy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Stosowanie mąki gryczanej pomaga również unormować ciśnienie tętnicze krwi.
Zastosowanie mąki gryczanej
Mąka ta nadaje się świetnie do wypieku bułek gryczanych oraz chleba z mąki gryczanej, zwiększając jego wartości odżywcze i obniżając indeks glikemiczny. Ponadto mąkę gryczaną bezglutenową można użyć do produkcji gryczanych makaronów. Jest również bardzo wiele przepisów na gryczane naleśniki, bliny oraz przeróżne ciastka z mąki gryczanej. Bezglutenową mąkę gryczana można również zastosować do tradycyjnych przepisów, tworząc ich zdrowsze wersje, np. gryczane pierogi lub gryczane gofry w wersji słodkiej lub wytrawnej. Sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a jej smak wyraźny, dlatego często miesza się ją z mąką ryżową lub owsianą, aby wypieki były bardziej delikatne i mniej się kruszyły. Wykonując mieszanki z różnymi innymi rodzajami mąk można zrobić zdrową pizzę z mąki gryczanej. Dodawanie tego produktu do wypieków zdecydowanie podnosi wartości odżywcze potraw i dodaje ciekawego smaku. Wypieki z mąką gryczaną dłużej zachowują świeżość.
Składniki:
mąka gryczana
Może zawierać orzechy, soję.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: | 1439 kJ /340 kcal |
Białko: | 13 g |
Węglowodany: | 63 g |
w tym cukry: | 0,7 g |
Tłuszcz: | 3,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,7 g |
Sól: | 0,01 g |
Błonnik: | 4,0 g |